skip to Main Content

Καλώς Ήρθατε

στην ιστοσελίδα του Φαζάκη Γεώργιου Ορθοπαδικός Χειρουργός – Βελονιστής – Οζονοθεραπευτής.

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: +30 28210 27494
Κινητό: +30 6977633131
Διεύθυνση: Χιωτάκη, 7 Χανιά

Λέγοντας αρθροπλαστική εννοούμε την δημιουργία  μιας νέας τεχνητής άρθρωσης. Είναι μια αρκετά συχνή επέμβαση στην ορθοπαιδική και αφορά κατά κανόνα και με μεγάλη συχνότητα , μεγάλες αρθρώσεις όπως είναι το ισχίο και το γόνατο. Με μικρότερη συχνότητα , γίνεται αρθροπλαστική ώμου και ποδοκνημικής αλλά και στις φάλαγγες των δακτύλων.

Η αρθροπλαστική μπορεί να είναι μερική ή ολική , δηλαδή να αφορά το ένα μέρος της άρθρωσης ή και τα δύο. Αποτελείται από μέταλο και πλαστικό αλλά σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και κεραμικά υλικά.

Έχουν διάρκεια ζωής με άρτια τεχνική και συνετή δραστηριότητα 15-20 έτη.

Αποτελεί τη λύση εκλογής σε ασθενείς από 60 έως 80 ετών δίνοντας τους ποιότητα ζωής  και κίνησης δίχως πόνους.

Η απόλυτη ένδειξη για τη συγκεκριμένη επέμβαση είναι η τελικού σταδίου καταστροφή της άρθρωσης από διάφορα αίτια ( οστεοαρθρίτιδα , ρευματοειδή αρθρίτιδα , μετατραυματική αρθρίτιδα κλπ ).

Είναι η τελική θεραπευτική προσέγγιση όταν όλα τα συντηρητικά μέσα έχουν αποτύχει.

Ολική Aρθροπλαστική Ισχύου

Η πρώτη αρθροπλαστική του ισχίου έγινε το 1960 και ακόμα και σήμερα είναι μια από τις πιό επιτυχημένες επεμβάσεις στην ιατρική. Από το 1960, συνεχείς βελτιώσεις τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε επίπεδο χειρουργικής τεχνικής, έχει αυξηθεί η αποτελεσματικότητα αυτής της επέμβασης. Σήμερα, γίνονται σε όλον τον κόσμο περισσότερες από 1.000.000 τέτοιες επεμβάσεις.

ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ

Η κατ΄ισχίον άρθρωση είναι μία από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις του σώματος. Σχηματίζεται από την κοτύλη , η οποία είναι μέρος της λεκάνης και από την κεφαλή του μηριαίου. Η κεφαλή του μηριαίου που μοιάζει με σφαίρα εισέρχεται σε έναν θόλο, την κοτύλη και έτσι σχηματίζεται η άρθρωση.

Οι αρθρικές επιφάνεις καλύπτονται από χόνδρο ( μαλακός και λείος ιστός με χαμηλό συντελεστή τριβής ) , μεταξύ αυτών βρίσκεται αρθρικό υγρό που βοηθά την τριβή μεταξύ τους.

Η άρθρωση καλύπτεται από τον αρθρικό θύλακο, έναν λεπτό αλλά σκληρό χιτώνα , ο οποίος παράγει το λιπαντικό αρθρικό υγρό αλλά προσδίδει και σταθερότητα στην άρθρωση.

ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ

Η αρθρίτιδα ( οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα και μετατραυματική αρθρίτιδα ) είναι η πιό κοινή αιτία φθοράς της άρθρωσης.

Οστεοαρθρίτιδα

Είναι μια μορφή αρθρίτιδας σχετιζόμενη με τη φθορά λόγω ηλικίας. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω και συχνά σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό. Ο χόνδρος σταδιακά φθείρεται έως ότου τα οστά αρχίζουν να τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο στο ισχίο και δυσχέρεια κινήσεων. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί λόγω ανωμαλιών στον τρόπο με τον οποίο το ισχίο αναπτύχθηκε στην παιδική ηλικία ( συγγενής δυσπλασία του ισχίου ).

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Είναι μια αυτοάνοση πάθηση όπου ο αρθρικός υμένας παρουσιάζει έντονη φλεγμονή και πάχυνση. Η χρονία αυτή φλεγμονή με τα παράγωγά της, καταστρέφει τον αρθρικό χόνδρο προκαλώντας έντονο άλγος και δυσκαμψία. Είναι η πιό συχνή φλεγμονώδης αρθρίτιδα.

Μετατραυματική αρθρίτιδα

Εμφανίζεται έπειτα από τραυματισμό στην αρθρική επιφάνεια συνεπεία κατάγματος ( ενδαρθρικό κάταγμα κοτύλης ή της μηριαίας κεφαλής ).

Άσηπτη νέκρωση

Τραυματισμός στο ισχίο, όπως εξάρθρημα η κάταγμα , μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην αγγείωση της μηριαίας κεφαλής. Κατά συνέπεια, η απουσία αιμάτωσης θα οδηγήσει σε κατάρρευση του χόνδρου και θα επακολουθήσει η αρθρίτιδα. Επίσης αγγειακές διαταραχές όπως και άλλες παθήσεις μπορούν να οδηγήσουν στην άσηπτη νέκρωση.

Παθήσεις ισχίου παιδικής ηλικίας

Κάποια νεογέννητα παρουσιάζουν δυσπλασία στην άρθρωση του ισχίου και παρά την σύγχρονη αντιμετώπιση τους, θα παρουσιάσουν αρθρίτιδα σε κάποια ηλικία.

Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου είναι μια ορθοπαιδική επέμβαση που θα πρέπει να γίνεται μόνο σε αρθρίτιδα τελικού σταδίου. Η ηλικία του ασθενούς είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος για την απόφαση της επέμβασης για το λόγο του ότι τα υλικά έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής , περίπου 15-20 χρόνια.

Είναι η επέμβαση που δίνει τέλος στο χρόνιο και δυσβάσταχτο αρθριτικό άλγος και αποκαθιστά παράλληλα σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της άρθρωσης.

Υποψήφιος ασθενής για τέτοια επέμβαση είναι ο ασθενής με τα πιό κάτω κριτήρια :

 • Ασθενής έως 80 ετών
 • Σχετικά καλή φυσική κατάσταση και με καθημερινές απαιτήσεις
 • Περιπατητικός και ενεργητικός
 • Δίχως ουσιαστικά προβλήματα υγείας
 • Ασθενής με συνεχές και χρόνιο άλγος, περισσότερο από 6 μήνες, στην περιοχή του ισχίου που δεν υφίεται στα αναλγητικά και έχει διαταράξει δραματικά την καθημερινότητά του

Τεχvικά στοιχεία

Η τεχνητή άρθρωση αποτελείται από 4 τμήματα :

 1. Μηριαία πρόθεση
 2. Κεφαλή μηριαίας πρόθεσης
 3. Κυπέλιο κοτύλης
 4. Πλαστικό κυπέλιο κοτύλης

Τα εμφυτεύματα είναι από διάφορα μεταλλικά κράματα , ανθεκτικά σε μεγάλες δυνάμεις αλλά και στο χρόνο ( τιτάνιο-χρώμιο-κοβάλτιο-ατσάλι- κεραμικά) αλλά και από πλαστικό.

Προεγχειρητικό πλάνο

 • Ιστορικό ασθενούς
 • Εργαστηριακός έλεγχος
 • Καρδιολογικός έλεγχος
 • Ακτινογραφία λεκάνης ισχίων και θώρακος – τεχνικές μετρήσεις
 • Μέριμνα για 2-3 μονάδες αίματος πρός μετάγγιση

Χειρουργική τεχνική

Η επέμβαση γίνεται με γενική ή ραχιαία αναισθησία. Με διάφορες προσπελάσεις ( χειρουργικές προσεγγίσεις ) και με μικρή τομή ( 10 εκατοστά ) ο ορθοπαιδικός φτάνει στην άρθρωση. Αποκαλύπτεται η φθαρμένη και αρθριτική επιφάνεια της κοτύλης και με ειδικό εργαλείο ( γλύφανο ) καθαρίζει την άρθρωση έως να αποκαλυφθεί οστούν. Έπειτα τοποθετείται το μεταλλικό κυπέλιο και μέσα σε αυτό το πλαστικό. Στη συνέχεια , με οστεοτομία στο μηριαίο απομακρύνεται η αρθριτική κεφαλή και παρασκευάζεται ο αυλός του μηριαίου , δηλαδή δημιουργείται ένα κενό μέσα στο μηριαίο όπου θα τοποθετηθεί η μηριαία πρόθεση. Κατόπιν στην άκρη της πρόθεσης τοποθετείται η κεφαλή ( κεφαλάκι ) και γίνεται ανάταξη , δηλαδή θα πρέπει να εφαρμοστεί το κεφαλάκι στην κοτύλη . Έχει δημιουργηθεί μια νέα τεχνητή άρθρωση.

Γίνεται τελική δοκιμή της νέας άρθρωσης και κατόπιν συρραφή του τραύματος .

Την επόμενη ημέρα γίνεται απομάκρυνση της παροχέτευσης και ο ασθενής κινητοποιείται με τη βοήθεια του φυσιοθεραπευτή, κάνοντας τα πρώτα του βήματα.

Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο το πολύ  για 4-5 ημέρες και εξέρχεται με οδηγίες.

Μετεγχειρητική πορεία

Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του θεραπόντος ορθοπαιδικού όπως:

 • Αντιπηκτική αγωγή
 • Παυσίπονα
 • Ανύψωση της τουαλέτας και του κρεβατιού
 • Χρήση περιπατητήρα “ Π “ για τη βάδιση
 • Φυσιοθεραπείες
 • Αποφυγή ακραίων κινήσεων του ισχίου ( βαθύ κάθισμα, σταύρωμα των ποδιών κ.α )

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Το ποσοστό επιπλοκών έπειτα από αρθροπλαστική ισχίου είναι μικρό και περιλαμβάνει :

Λοίμωξη

Η λοίμωξη μπορεί να είναι επιφανειακή ή σε βάθος ( επιπολής ή εν τω βάθει ). Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, από το νοσοκομείο έως και χρόνια μετά.

Ελάσσονες λοιμώξεις αντιμετωπίζονται απλά με τη λήψη αντιβιοτικών. Λοιμώξεις που έχουν φτάσει ή έχουν επηρρεάσει τα εμφυτεύματα μπορεί να απαιτήσουν και την απομάκρυνσή τους από τον οργανισμό και την εμφύτευση νέων σε δεύτερο χρόνο. Οποιαδήποτε λοίμωξη του οργανισμού μας μπορεί να προσβάλει την αρθροπλαστική.

Φλεβική θρόμβωση των κάτω άκρων

Είναι η πιό συχνή επιπλοκή μετά από αρθροπλαστική ισχίου. Θρόμβοι μπορεί να σχηματιστούν στο άκρο και να μεταφερθούν στους πνεύμονες προκαλώντας πνευμονική εμβολή. Ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται με τη λήψη αντιπηκτικών και την πρώϊμη κινητοποίηση.

Ανισοσκελία

Είναι μια επιπλοκή όπου μετά από την επέμβαση το μέλος μπορεί να είναι πιό κοντό ή πιό μακρύ από το υγιές. Διεγχειρητικά γίνεται κάθε προσπάθεια μετά από μετρήσεις ,ώστε τα μέλη να έχουν το ίδιο μήκος. Παρ΄όλα αυτά, εάν συμβεί ,γίνεται διόρθωση με την τοποθέτηση τακουνιού στο κοντύτερο μέλος.

Εξάρθρημα

Συμβαίνει όταν η κεφαλή βγεί έξω από την  κοτύλη. Οφείλεται σε ακραία κίνηση του ισχίου αλλά και σε κακή χειρουργική τεχνική. Είναι πιό συχνή τους πρώτους μήνες κατά τη διάρκεια της επούλωσης των ιστών. Ανατάσσεται με ειδικό χειρισμό και σε υποτροπιάζοντα εξαρθρήματα, γίνεται δεύτερο χειρουργείο που ονομάζεται αναθεώρηση.

Χαλάρωση και φθορά των υλικών

Συμβαίνει συνήθως έπειτα από χρόνια και οφείλεται στην μακροχρόνια χρήση. Εαν η χαλάρωση είναι επώδυνη τότε γίνεται δεύτερο χειρουργείο αναθεώρησης της αρθροπλαστικής.

Η αρθροπλαστική του ισχίου είναι μια ορθοπαιδική επέμβαση που δίνει τέλος στο χρόνιο άλγος οφειλόμενο στην αρθρίτιδα. Με σωστό προεγχειρητικό πλάνο, άρτια τεχνική , άριστα εμφυτεύματα αλλά και σωστές οδηγίες , είναι ένα πολύ επιτυχημένο χειρουργείο που δίνει στον ασθενή ποιότητα ζωής.

 

Back To Top