skip to Main Content

Καλώς Ήρθατε

στην ιστοσελίδα του Φαζάκη Γεώργιου Ορθοπαδικός Χειρουργός – Βελονιστής – Οζονοθεραπευτής.

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: +30 28210 27494
Κινητό: +30 6977633131
Διεύθυνση: Χιωτάκη, 7 Χανιά

Δισκοπλαστική με discogel – Καθαρισμός συμφύσεων και δισκοκήλης με επισκληριδιοσκόπηση με laser και μπαλλονάκι

Τι είναι η δισκοπλαστική με discogel?

H Δισκοπλαστική αποτελεί την πλέον σύγχρονη και αναίμακτη μέθοδο αντιμετώπισης της δισκοκήλης, της Αυχενικής, της Θωρακικής και της Οσφυϊκής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που γίνεται στην κλινική με τοπική νάρκωση.
Σε τι συνίσταται η μέθοδος αυτή?
Η μέθοδος αφορά την διαδερμική έγχυση ειδικού ζελατινούχου υλικού (αποτελούμενου από αιθυλική αλκοόλη, κυτταρίνη και ακτινοσκιερή ουσία-Discogel) εντός του μεσοσπονδυλίου δίσκου που έχει υποστεί εκφύλιση. Ο ασθενής, δε χρειάζεται να λάβει γενική αναισθησία ενώ η επέμβαση δεν είναι καθόλου αιματηρή. Στα σημεία εισόδου των ειδικών λεπτών βελόνων που χρησιμοποιούνται γίνεται τοπική αναισθησία.
Η ουσία εγχύεται εντός του κατεστραμμένου δίσκου υπό ακτινοσκοπική παρακολούθηση, μέσω ειδικών μηχανημάτων, ούτως ώστε ο χειρουργός να διατηρεί καθ’ όλη τη διάρκεια τον έλεγχο.

Πώς δρα το discogel?

Η φαρμακευτική ουσία που εγχύεται στο κέντρο του δίσκου, ασκεί ωσμωτική δράση, απορροφώντας σταδιακά το υγρό υλικό της κήλης από την περιφέρεια προς το κέντρο του πυρήνα και ανασυνθέτει με αυτόν τον τρόπο έναν καινούριο πυρήνα δίσκου, αποσυμπιέζοντας ταυτόχρονα την κήλη και επομένως την πίεση που αυτή ασκεί. Επιπρόσθετα το Discogel σφραγίζει την όποια ρωγμή του περιβλήματος του δίσκου (ινώδης δακτύλιος ) έχει συμβεί λόγω της εκφύλισης αυτού, εμποδίζοντας την έξοδο φλεγμονωδών ουσιών προς τις νευρικές ρίζες. Λόγω αυτής ακριβώς της δράσης του Discogel, ο σωστός ιατρικός όρος για την μέθοδο αυτή είναι»Πυρηνόλυση» καθώς επί της ουσίας «λύει» τον πηκτοειδή πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί το discogel?

Η τεχνική της Δισκοπλαστικής μπορεί να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου τόσο στον αυχένα, όσο και στην οσφύ. Ένα από τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματά της είναι ότι μπορεί να γίνει ταυτόχρονη θεραπεία όχι μόνο σε έναν αλλά και σε δύο, τρεις ή περισσότερους δίσκους που μπορεί να πάσχουν. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί με έγχυση αναισθητικού και κορτιζόνης στις σπονδυλικές αρθρώσεις κάτι που συνηθίζω στις δικές μου περιπτώσεις. Έτσι ο ασθενής μπορεί σε μία συνεδρία να αντιμετωπίσει οριστικά ένα χρόνιο πρόβλημα που επηρεάζει πολύ αρνητικά την προσωπική και την επαγγελματική του καθημερινότητα.

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας της δισκοπλαστικής με discogel?

Όταν η τεχνική εφαρμόζεται με τις σωστές ενδείξεις τα ποσοστά επιτυχίας είναι πάνω από 75%. Το πολύ σοβαρό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι είναι ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, η οποία εφαρμόζεται υπό τοπική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα της επέμβασης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου?

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου διαδερμικής δισκοπλαστικής με Discogel για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κήλης των μεσοσπονδύλιων δίσκων είναι πολλά και προφανή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:

Η τεχνική είναι διαδερμική και δεν αφορά χειρουργείο
Ο ασθενής δε χρειάζεται να λάβει αναισθησία
Δεν υπάρχουν χειρουργικές τομές, αιμορραγία ή κίνδυνος φλεγμονής, ούτε ράμματα που θα πρέπει να αφαιρεθούν
Υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης θεραπείας περισσοτέρων του ενός δίσκων
Ο ασθενής δε χρειάζεται να νοσηλευτεί και μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο μετά την ολοκλήρωση της έγχυσης
Βάσει προσφάτων μελετών μέχρι και 90% περίπου των ασθενών που υπεβλήθησαν σε Δισκοπλαστική με Discogel απέφυγαν βαρύτερα και πιο επώδυνα χειρουργεία στο μέλλον (πχ Σπονδυλοδεσία)

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της μεθόδου?

Μειονεκτήματα, αν αυτά μπορούν να θεωρηθούν μειονεκτήματα, είναι ότι γίνεται με λίγη μόνο τοπική αναισθησία οπότε ο ασθενής έχει αντίληψη για ότι συμβαίνει.

Πότε εξέρχεται ο ασθενής από το νοσοκομείο;

Η όλη διαδικασία δεν κρατάει πάνω από 15-30 λεπτά και ο ασθενής φεύγει από την κλινική 6 ώρες μετά. Αποφεύγει τις βαριές δουλειές την πρώτη βδομάδα και επανέρχεται στη φυσιολογική του ζωή χωρίς πόνο. Απλώς επανεξετάζεται στο ιατρείο τρεις φορές τους επόμενους έξι μήνες.
Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης;
Το κόστος της επέμβασης συγκρινόμενο με τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής δεν είναι απαγορευτικό. Θα έλεγα πως αντιθέτως είναι προσιτό στους περισσότερους συνανθρώπους μας. Εάν το ποσό αυτό δε, συγκριθεί με μία σπονδυλοδεσία τότε κανείς μπορεί να καταλάβει ότι είναι περίπου στο 1/3 – 1/4 της τιμής της σπονδυλοδεσίας.Το κόστος του gel άλλωστε καλύπτεται από τα ταμεία.
Ποια είναι η γνώμη σας για τη μελλοντική χρήση του discogel;

Είναι μία πολύ καινούργια και πρωτοπόρα μέθοδος. ¨εχουν μεέτηθεί περιστατικά 5 ετών και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Έχοντας την άποψη της χρήσης του στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα μάλλον είναι η επανάσταση στο χώρο της ορθοπεδικής της Σπονδυλικής Στήλης. Στην πραγματικότητα και με βάση την φυσιολογία δράσης του υλικού μπορεί να δράσει αποτρεπτικά σε μία μελλοντική χειρουργική επέμβαση.
Ποιο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που μπορεί να υποβληθεί σε αυτή τη μέθοδο;

Από μελέτες, ένα ποσοστό 70-80% των ανθρώπων θα εμφανίσει οσφυαλγία σε μία περίοδο της ζωής του. Εάν αυτή οφείλεται στον μεσοσπονδύλιο δίσκο τότε με ελάχιστους περιορισμούς ( π.χ σπασμένος δίσκος) μπορεί να υποβληθεί στη μέθοδο και εφόσον βέβαια τα συμπτώματα επιμένουν για κάποιο χρόνο.
Τη συστήνετε σαν αναίμακτη και επεμβατική μέθοδο;

Με κατάλληλη επιλογή ασθενούς, θα έλεγα ότι τη συστήνω ανεπιφύλακτα στους ασθενείς που έρχονται στο ιατρείο μου στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στους ασθενείς που αντιμετωπίζω στη Β.Ελλαδα.
Τι είναι η Σπονδυλική ενδοσκόπηση και πως συμβάλλει στην αποκατάσταση της χρόνιας οσφιοϊσχιαλγίας

Με την μέθοδο αυτή εντοπίζουμε το ακριβές σημείο και το αίτιο της παθολογίας και το θεραπεύουμε. Ο εντοπισμός γίνεται με την εισαγωγή ενδοσκοπίου οπτικής ίνας στον επισκληρίδιο χώρο. Η θεραπεία γίνεται με έγχυση φαρμάκου στο σημείο πάθησης ή με την αφαίρεση της κήλης του δίσκου που πιέζει τα νεύρα με laser με μπαλλονακι.
Η τεχνική αυτή επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικής συσκευής, η οποία διαθέτει χειριστήριο καθοδήγησης διπλού διαύλου που εισάγεται στον επισκληρίδιο χώρο. Από τον έναν δίαυλο εισέρχεται η οπτική ίνα και από τον άλλον εγχύεται το φάρμακο ή εισάγεται το ηλεκτρόδιο αφαίρεσης της κήλης που πιέζει τα νεύρα.

Το ενδοσκόπιο είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τον εντοπισμό της αιτίας του πόνου και των ανατομικών δομών στον επισκληρίδιο χώρο ώστε να υπάρχει ακρίβεια κατά τη διάρκεια της επέμβασης αποκατάστασης

Ενδείξεις
• Σπονδυλική στένωση
• Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου
• Χρόνια οσφυοϊσχιαλγία
• Σύνδρομο αποτυχημένης σπονδυλικής επέμβασης (FBSS)

Αντενδείξεις
• Ανατομική ανωμαλία του ιερού οστού
• Ανατομική ανωμαλία του επισκληρίδιου χώρου
• Αντίστοιχες παθολογικές καταστάσεις του ασθενούς

Τι είναι η νευροπλαστική?
Είναι μία μέθοδος που προσφέρει Ανακούφιση στους πόνους της χρόνιας οσφυοϊσχιαλγίας με πρωτοπόρα αναίμακτη επεμβατική μέθοδο.

Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται μέσω του ειδικού “κατευθυνόμενου καθετήρα , που εισέρχεται στον επισκληρίδιο χώρο μέσω του ιερού τρήματος. Με κατάλληλες κινήσεις ο ιατρός κατευθύνει τον λεπτό, εύκαμπτο εισαγωγέα στο σημείο της φλεγμονής, στον κοιλιακό ή ραχιαίο επισκληρίδιο χώρο, μέσω της χρήσης C-arm. Η κατασκευή και λειτουργία του καθετήρα προσφέρει την δυνατότητα έγχυσης των κατάλληλων φαρμάκων ακριβώς στο σημείο της νευρωνικής φλεγμονής, εκτελώντας συμφυσιόλυση.

Πλεονεκτήματα
• Δεν προκαλείται τραυματισμός των μυών
• Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αποσυμπίεσης μεσοσπονδυλίων δίσκων
• Εύκολη εισχώρηση στον επισκληρίδιο χώρο και αποκατάσταση της αιτίας του πόνου
• Προσφέρει τη δυνατότητα για ταυτόχρονη διάγνωση και θεραπεία
• Δεν παρουσιάζεται το σύνδρομο αποτυχημένης χειρουργικής επέμβασης (FBSS)

Τι είναι η θεραπείατης κήλης με ραδιοσυχνότητες;

Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια
Ξεκινάμε με ενδοφλέβιο καθετήρα για να μπορούμε να δώσουμε χαλαρωτικά φάρμακα για τον ασθενή||
Καθαρίζομε καλά το δέρμα του ασθενούς
Κάνομε τοπική αναισθησία στην περιοχή πάνω από την οποία θα δουλέψομε
Με το ακτινοσκοπικό μηχάνημα οδηγούμε μία ειδική βελόνα στην περιοχή του νεύρου
Μια μικρή ποσότητα με ρεύμα περνάει προσεκτικά δια μέσου της βελόνας και σε ασφαλή απόσταση από άλλα νεύρα Αυτό το ρεύμα θα αναπαραγάγει τον πόνο του ασθενούς και θα δημιουργήσει ένα φτερούγισμα στον αυχένα η στη μέση
Τα νεύρα στην συνέχεια θα ειναι μουδιασμένα και σε όλο το χρονικό διάστημα που θα προκαλείται η βλάβη
Τα ραδιοφωνικά κύματα εισάγονται για να ζεστάνουν την βελόνα και μια βλάβη από θερμότητα δημιουργείται για να διακόψει την ικανότητα του νεύρου να στέλνει σήματα πόνου
Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για άλλα πρόσθετα νεύρα
Ο ασθενής πηγαίνει στο σπίτι του το απόγευμα της ίδιας μέρας

Back To Top