skip to Main Content

Καλώς Ήρθατε

στην ιστοσελίδα του Φαζάκη Γεώργιου Ορθοπαδικός Χειρουργός – Βελονιστής – Οζονοθεραπευτής.

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: +30 28210 27494
Κινητό: +30 6977633131
Διεύθυνση: Χιωτάκη, 7 Χανιά

Αρθροσκόπηση είναι η επέμβαση με την οποία ο ορθοπαιδικός με τη βοήθεια ειδικής μικροσκοπικής κάμερας διαμέτρου λίγων χιλιοστών έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει το εσωτερικό μιας άρθρωσης.

Ο ορθοπαιδικός μπορεί με την αρθροσκόπηση να διαγνώσει και να θεραπεύσει ενδαρθρικά προβλήματα.

Μια ειδική πηγή φωτός μέσω ενός καλωδίου εισάγεται στην άρθρωση και προβάλλεται σε μόνιτορ, την οποία παρακολουθεί ο χειρουργός για να πραγματοποιήσει την επέμβαση. Με ειδική αντλία εγχέεται με ορισμένη ροή και πίεση φυσιολογικός ορός εντός της άρθρωσης η οποία και διατείνεται προκειμένου να διευκολυνθεί η επέμβαση.

Με την τεχνική της αρθροσκόπησης ο χειρουργός μπορεί να ελέγξει την ακεραιότητα των ανατομικών δομών της άρθρωσης και να διαπιστώσει την παρουσία παθήσεων ή τραυματισμών του χόνδρου ή άλλων ιστών και να τα θεραπεύσει με επιτυχία , δίχως απώλεια αίματος.

Τέτοιες επεμβάσεις είναι οι μηνισκεκτομές , η αποκατάσταση του προσθίου χιαστού συνδέσμου του γόνατος , η χονδροπάθεια , η αποκατάσταση ρήξεως του υπαρακανθίου και πολλές άλλες.

Η αρθροσκόπηση ώμου , είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πράξη όπου μέσω 3-5 μικρών οπών γύρω από την περιοχή του ώμου, ο χειρουργός έχει πρόσβαση σε σχεδόν όλα τα ανατομικά στοιχεία μέσα στην άρθρωση αλλά και γύρω από αυτήν.

Οι χειρουργικές ενδείξεις είναι πολλές και ο ασθενής έχει πολύ πιο γρήγορη αποκατάσταση απ’ ότι με τις ανοικτές επεμβάσεις ( τομή ).

Παθήσεις που αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά είναι η ρήξη του μυοτενόντιου πετάλου ( rotator cuff ) , βλάβες του επιχείλιου χόνδρου , αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής και άλλες.

Η ρήξη του υπερακανθίου τένοντα ( μερικού ή ολικού πάχους / πλάτους ) είναι από τις πιο συχνές τραυματικές αλλά περισσότερο εκφυλιστικές βλάβες στην περιοχή του ώμου. Στην κατάλληλη χρονική στιγμή και με όλες τις χειρουργικές ενδείξεις , ο ασθενής αντιμετωπίζεται με συρραφή του ραγέντος τένοντα και καθήλωση αυτού στο σημείο κατάφυσής του με ειδική τεχνική.

Η ακρωμιοπλαστική είναι μια επέμβαση η οποία μέσω ειδικών εργαλείων αποσκοπεί στο να μεγαλώσει τον ανατομικό χώρο στην περιοχή του ώμου όπου έχει στενέψει από  εκφυλιστικά αίτια και προκαλεί στον ασθενή έντονο πόνο κατά τις κινήσεις του βραχίονα.

Ο χρόνος παραμονής στην κλινική , είναι μια ημέρα. Την επομένη του χειρουγείου , ο ασθενής εξέρχεται συνήθως με την εφαρμογή ενός νάρθηκα και με οδηγίες εξόδου. Ακολουθείται αυστηρά ένα πρόγραμμα αποκατάστασης για λίγες εβδομάδες.

Το αποτέλεσμα είναι η απαλλαγή του ασθενούς από τον πόνο και η επαναφορά της λειτουργικότητας του.

Ρήξη μηνίσκου

Ο μηνίσκος ( έσω – έξω ) , είναι ένα ημίσκληρο ” μαξιλάρι ” σαν κρουασάν που παρεμβάλεται μεταξύ μηριαίου και κνήμης. Ο ρόλος του είναι η απορρόφηση των κραδασμών κατά τη βάδιση ή το τρέξιμο και η διαμοίραση των πιέσεων στις χόνδρινες επιφάνειες των ανωτέρω οστών.

Δύναται να υποστεί βλάβη κατά την αθλητική δραστηριότητα αλλά και πέρα από αυτήν αλλά και σε βάθος χρόνου συνεπεία εκφύλισης ( φθοράς ).

Η διαγεγνωσμένη ρήξη μηνίσκου , κλινικά και απεικονιστικά , χρήζει αντιμετώπισης τόσο συντηρητικά όσο και χειρουργικά. Από τη στιγμή που η βλάβη έχει ένδειξη χειρουργική , γίνεται προγραμματισμός χειρουργικός και πλάνο αντιμετώπισης.

Δεν έχουν όλες οι μηνισκικές βλάβες χειρουργική ένδειξη. Κάποιες έχουν σχετική και κάποιες άλλες απόλυτη.

Απόλυτη ένδειξη έχουν οι βλάβες :

  • μεγάλης έκτασης
  • κακή περιοχή ( περιοχή με πτωχή ή καθόλου αγγείωση )
  • κάκωση με ελεύθερο τεμάχιο στην άρθρωση
  • επαγγελματική αθλητική δραστηριότητα
  • μεικτές βλάβες ( σε συνδυασμό με πρόσθιο χιαστό )

Οι βλάβες μπορεί να είναι οξείες ( πρόσφατες ) ή χρόνιες ( στο παρελθόν ). Σήμερα όλες οι μηνισκικές βλάβες αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά με μια επέμβαση που λέγεται αρθροσκόπηση. Μέσα από συνήθως 2 μικρές τομές , εισάγονται εργαλεία διαμέτρου λίγων χιλιοστών αλλά και κάμερα η οποία είναι συνδεδεμένη με μόνιτορ. Γίνεται έλεγχος όλων των ανατομικών στοιχείων της άρθρωσης του γόνατος και όχι μόνο του μηνίσκου και αντιμετωπίζονται οι βλάβες , στη συγκεκριμένη περίπτωση η μηνισκική ρήξη.

Σκοπός είναι η διάσωση, όποτε είναι εφικτό και όχι η αφαίρεση του μηνίσκου. Έτσι , οι βλάβες που επιδέχονται επιδιόρθωση ( συρραφή ) αντιμετωπίζονται με ειδικά ράμματα ενώ αυτές που είναι σε κακή ανατομικά περιοχή ή δεν επιδέχονται συρραφή, αφαιρούνται . Η αφαίρεση ή μηνισκεκτομή γίνεται μερική ή ολική ανάλογα με το εύρος της βλάβης. Αξίζει να πούμε ότι όσο εκτεταμένη είναι η αφαίρεση του μηνίσκου τόσο λιγότερη και η προστασία που προσφέρει στον υπερκείμενο και υποκείμενο χόνδρο ( μηριαίο και κνήμη ).

Η επέμβαση γίνεται με ραχιαία ή γενική αναισθησία. Η διάρκεια της επέμβασης είναι μικρότερη από μια ώρα και ο ασθενής μπορεί το ίδιο βράδυ να πάρει εξιτήριο. Η αποκατάσταση είναι ταχύτατη και η επανένταξη στις προηγούμενες δραστηριότητες βέβαιη. Ο ασθενής βαδίζει για μικρό διάστημα με βακτηρίες ( πατερίτσες ) και ακολουθεί ένα μικρό πρόγραμμα αποκατάστασης.

ΠΡΟΣΘΙΟΣ ΧΙΑΣΤΟΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ACL

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος του γόνατος , βρίσκεται εντός της άρθρωσης κεντρικά αυτής και συνδέει το μηριαίο με την κνήμη μπροστά ακριβώς από τον οπίσθιο χιαστό. Έχει μήκος περίπου 3 εκατοστά και η λειτουργία του είναι να σταθεροποιεί την άρθρωση εμποδίζοντας την πρόσθια μετατόπιση της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο.

Παρουσιάζει μεγάλη επίπτωση τραυματισμού , κυρίως κατά τις αθλητικές δραστηριότητες. Ο ασθενής αισθάνεται σαν να κόπηκε κάτι μέσα στην άρθρωση και μετά από λίγες ώρες το γόνατο γίνεται οιδηματώδες και δύσκαμπτο λόγω της συλλογής αίματος εντός αυτού.

Μετά τη λήψη του ιστορικού και τις ειδικές κλινικές δοκιμασίες , σειρά έχει ο απεικονιστικός έλεγχος με ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία. Έτσι, η απεικόνιση σε 3 πλάνα θα μας επιβεβαιώσει τη βλάβη και θα μας δείξει τυχόν συνυπάρχουσες παθολογίες που αφορούν και άλλες δομές του γόνατος.

Η θεραπεία είναι πάντοτε αρθροσκοπική. Λόγω του ότι ο χιαστός σύνδεσμος είναι αδύνατον να συρραφεί , χρησιμοποιούνται είτε αυτομοσχεύματα ( από το σώμα του ασθενούς ) είτε συνθετικά.

Μετά την επέμβαση ο ασθενής βαδίζει για κάποιο διάστημα με βακτηρίες ( πατερίτσες ) και ακολουθεί πιστά ένα πρωτόκολλο αποκατάστασης. Η χρονική εναναφορά στην καθημερινότητα εξαρτάται από τις απαιτήσεις του ασθενούς.

 

Back To Top